Rotonde Warande-Zeestraat-Westerhoutplein

Door: Alex van Luijn

Tijdens de raadscommissie van 9 april 2020 heeft SamenBeverwijk vragen gesteld over werkzaamheden die momenteel plaatsvinden rond de kruising Warande-Zeestraat-Westerhoutplein. Dit naar aanleiding van verscheidene vragen van inwoners. De hoofdvraag was: ‘Worden er momenteel voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd voor het realiseren van een rotonde?’. De wethouder gaf aan dat er inderdaad werkzaamheden worden uitgevoerd. Dit om de bomen klaar te maken om te verplaatsen, wanneer wordt besloten om de rotonde te realiseren. ‘Dit is de beste tijd om deze werkzaamheden uit te voeren’, gaf de wethouder aan. Daarbij gaf de wethouder ook aan dat er nog wel ruimte is voor inspraak en participatie die nog moet plaatsvinden.

Een foto van de voorbereidende werkzaamheden

SamenBeverwijk vindt dit een rare gang van zaken. We geven geld uit terwijl nog niet helemaal zeker is dat de rotonde er komt, en op welke manier. Ook de tijd van de werkzaamheden voor het eventueel verplaatsen van de bomen vinden wij vreemd. Om de bomen te kunnen verhuizen is het nodig om een jaar van tevoren de kluiten rond te steken. Bij deze werkzaamheden worden de wortels beschadigd, waardoor de bomen nieuwe wortels maken. De beste tijd om de kluit rond te steken is november-februari. De boom is dan in rust en de sapstroom ligt nagenoeg stil. Vervolgens is eind oktober-december de goede tijd om een bladverliezende boom te verplaatsen.

Eerder diende SamenBeverwijk een alternatief ontwerp voor een van de veiligste kruispunten van Beverwijk in. Dit ontwerp werd ingediend bij de wethouder en zou besproken worden met ons. Helaas werd wegens ziekte de afspraak gecanceld. Tevens werd ons medegedeeld dat het college al had besloten over de rotonde. Jammer, want het ontwerp van SamenBeverwijk is beoordeeld door een verkeerskundige van een stad met meer dan 125.000 inwoners. Door hem werd het plan met kleine (vertragende) aanpassingen goed gekeurd.  Het bespreken waard dus!

Ook de uitslag van de enquête waaruit is gebleken dat veel inwoners tegen de rotonde zijn geeft te denken. Daarbij heeft de wethouder tijdens de presentatie van de zogenoemde doorfietsroute de route in eerste instantie een snelfietsroute genoemd. Met het realiseren van de route is het de bedoeling dat 50% van de mensen die binnen een half uur op hun werk kunnen zijn de (elektrische) fiets gaan nemen. Heet de snelfietsroute nu doorfietsroute omdat er van alle kanten wordt gewaarschuwd voor de snelle fietsen als bedreiging voor het ‘langzame’ fietsverkeer?

Eerder beweerde de wethouder ook dat er een subsidie van 750.000 euro kan worden binnengehaald voor de rotonde. Dat is waar. Maar, subsidie of geen subsidie, dit blijft gemeenschapsgeld dat door ons allen is betaald. Wij hebben altijd aangegeven. Mooie fietspaden? Graag! De wethouder gaf aan dat een groot gedeelte van de fietsroute middels werk-met-werk zou verlopen. Mooi dachten wij! Mooie fietspaden middels werk-met-werk. Wie wil dat nou niet? Helaas is van deze belofte bijna niets meer over gebleven. Het grootste gedeelte van de route zijn gewoon ‘nieuwe’ werkzaamheden.

U kunt erop rekenen dat wij deze ontwikkelingen met argusogen blijven volgen en u blijven informeren. Daarbij nemen wij uw mening en input graag mee wanneer wij onze inbreng leveren in de raadzaal en daarbuiten. Dus neem vooral contact met ons op wanneer u wat kwijt wilt over dit onderwerp of iets anders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *