De lokale beweging ‘SamenBeverwijk’ vindt het geweldig dat twee van onze leden, Cor Bart & Alex van Luijn, een bijdrage hebben geleverd aan de totstandkoming en de vertoning van de documentaire ‘Oorlog tot in het graf’. Beide zijn bestuurslid van ‘Stichting 16 april 1944’. Natuurlijk gaat alle lof naar documentairemaker Roy Dames en bedanken wij Hans Kluft voor zijn gastvrijheid en het beschikbaar stellen van Cineworld.

Vanaf dinsdag 16 april draait de documentaire ‘Oorlog tot in het graf’ in Cineworld. Voor de tijden en tickets kunt u hier terecht.

‘Oorlog tot in het graf’ is gemaakt door de van oorsprong Beverwijkse filmmaker Roy Dames. De documentaire gaat over 3 ex dwangarbeiders uit Beverwijk en IJmuiden uit de Tweede Wereldoorlog: Leen van IJmond, Jaap Epskamp en Arie Kooiman uit Beverwijk. Ze werden opgepakt tijdens de grote razzia op 16 april 1944. Centraal staat de vraag “waarom overleeft de ene dwangarbeider wel het kamp en de ander niet? En hoe vergaat hun leven na de oorlog?” Vanaf 2012 zijn er opnames gemaakt van de ex dwangarbeiders. Jaap Epskamp en Leen van IJmond, beide uit IJmuiden zijn inmiddels overleden. Er waren 8 miljoen dwangarbeiders uit bezet gebied in Duitsland in de Tweede Wereldoorlog. Een half miljoen Nederlanders, en 30.000 daarvan kwamen nooit meer terug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *