Tijdens de raadscommissie van 17 januari 2019 heeft de fractie van SamenBeverwijk opnieuw aandacht gevraagd voor de situatie op het Stationsplein en omgeving. De raadscommissie was hier een mooi moment voor aangezien het ‘integraal handhavingsplan 2019’ op de agenda stond. In het plan wordt beschreven hoe het college dit jaar aan de slag gaat met de veiligheid en leefbaarheid in onze gemeente.

Artikel 41 vragen

Eerder stelde SamenBeverwijk enkele schriftelijke vragen aan het college over de wildgroei aan fietsen op het stationsplein en omgeving. Deze vragen kunt u hier teruglezen. Wij stelden de vragen naar aanleiding van gesprekken met inwoners, berichten op sociale media en bezoeken aan de locatie. Uit de beantwoording van het college blijkt dat het college onze mening deelt en ook waarde hecht aan een nette en integraal toegankelijke openbare ruimte, daar zijn wij blij mee! Daarentegen komt niet duidelijk naar voren hoe en wanneer het college dit gaat realiseren, daar zijn we minder blij mee!

Raadscommissie

Aangezien wij geen concreet antwoord hebben gekregen op het hoe en wanneer, besloten wij het onderwerp opnieuw aan te kaarten tijdens de raadscommissie van 17 januari. Daar hebben wij verschillende redenen voor, namelijk:

  • Het Stationsplein en omgeving kan gezien worden als de entree van ons vernieuwde centrum, het is daarom belangrijk dat het toegankelijk is voor iedereen en er netjes uitziet. Beverwijk heeft LEV en wil zich graag als winkelstad van de regio profileren. Een rommelig ogende openbare ruimte past hier niet bij en nodigt niet uit!
  • Op het Stationsplein worden veel fietsen op de blindengeleidestrook geplaatst. Hierdoor ontstaan gevaarlijke situaties voor o.a. mensen die blind of slechtziend zijn. Deze mensen zijn grotendeels afhankelijk van de witte strook met ribbels! Om de openbare ruimte voor iedereen toegankelijk te houden is het daarom belangrijk dat het plaatsen van fietsen op de blindengeleidestrook wordt voorkomen.
  • In de periode 2014-2018 heeft de gemeente Beverwijk geïnvesteerd in een ondergrondse fietsenstalling t.w.v. 4 miljoen euro. Doel van de fietsenstalling was o.a. het realiseren van een nette openbare ruimte op en rond het Stationsplein. In de stalling is ruimte voor ruim 2000 tweewielers, ruimte genoeg dus! Desondanks blijft een groot aantal mensen hun fiets op en rond het Stationsplein plaatsen. Om ervoor te zorgen dat dit niet meer gebeurd is het belangrijk dat de gemeente Beverwijk actie onderneemt en ook deze mensen stimuleert om hun fiets te parkeren in de ondergrondse stalling.
Fietsen blokkeren de blindengeleidestrook op het Stationsplein, Beverwijk

Motie

Tijdens de commissievergadering bood de burgemeester ons een drietal prikacties aan. SamenBeverwijk vindt dit een mooi begin, maar is van mening dat een drietal prikacties verspreid over meerdere maanden niet de oplossing is. De openbare ruimte moet altijd toegankelijk zijn voor iedereen, helemaal op knooppunten! Daarom dient SamenBeverwijk, tijdens de raadsvergadering van 31 januari 2019, een motie in. De motie zal het college vragen actiever aan de slag te gaan met hetgeen hierboven beschreven. Wij houden u, via onze website, op de hoogte. Heeft u nog vragen, opmerkingen of ideeën betreffende dit dossier? Neem dan contact met ons op. Wij staan u graag te woord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *